LACATON&VASSAL

3 PROJECTES; NOUS VALORS EN L’ARQUITECTURA.

La primera impressió que un estudiant de la ETSAB pot tenir dels francesos Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal, acostumats al culte LeCorbuserià o Miesià tan palès a la nostra escola, és d’entrada de desconcert, seguida d’una posterior d’ingorància o fins i tot de rebuig. Error. La intenció d’aquesta entrada és, doncs, doble: primer de tot, intentar explicar des de quina perspectiva s’hauria de fer la crítica dels arquitectes de Bordeus i, en segon terme, constatar que la crítica no pot ser altra que positiva.

En el text adjunt a un dels monogràfics que la revista 2G ha fet d’ells, i que titulen “la llibertat estructural, condició del miracle” expliquen que en la seva obra construïda sempre segueixen dos objectius clars: Construir el màxim volum que permetin les ordenances, ja que com més volum més possibilitats tindran els usuaris d’aportar-hi la seva història i un possible nou ús; i una estructura oberta, mínima, que permeti inventar climes i ambients, noves relacions amb el programa i també la continuació de les ciutats. Són portadors de nous valors en l’arquitectura, dels quals ressalten el baix cost, la confiança en l’usuari, que passa a ser protagonista de la seva arquitectura, o la importància en el clima i ambient. Aquest últim punt es materialitza en l’aprofitament de la llum i el sol al màxim mitjançant sistemes que interactuen amb l’usuari, el qual modifica al seu gust… És també una arquitectura conscient que es pot transformar en funció dels infinits usos que se li pugui donar i que no és, per tant, en absolut limitada, tancada i acabada.

Vegem tres de les seves obres per intentar aproximar-nos més a com enfoquen ells les intervencions i en definitiva l’arquitectura:

La primera, el museu FRAC de Dunkerque, consisteix en la restauració i ampliació d’una gran nau industrial que es respecta i queda buida, a la qual s’hi juxtaposa una segona estructura idèntica en forma visual a la primera. Aquesta segona estructura és la que alberga el programa del museu.

DCF 1.0 52f9b933e8e44eb4cf000078_frac-of-the-north-region-lacaton-vassal_dnk-131116-pr_mg_0066

La intenció del concurs era la de preservar la nau industrial per convertir-la en el museu. La resposta dels arquitectes: ¿Preservar, per al final acabar amagant l’edifici original amb el nou programa? Millor adosse-m’hi un duplicat amb tot el programa, permetent així preservar la preexistència però també estalviar-se un sobrecost innecessari. Cal dir, doncs, que Lacaton&Vassal presenten una tipologia constructiva creuada que respon a aquesta voluntat de construir el màxim volum possible. És l’hivernacle el sistema preferit per a acollir els seus programes, des d’habitatge fins museus. És a dir, amb un llenguatge molt clar de materials barats i estructura lleugera envolten i limiten l’espai d’usos molt variats. A més el cost reduït permet ampliar els espais amb el que anomenen “espai extra” o “jardí d’hivern”. Llocs sense ús concret que convida als usuaris a omplir-los de vida. Aire contingut que permet respirar, com veurem a continuació.

El segon, la transformació de la torre Bois-le-Prêtre, a París. S’afegeix una estructura lleugera a cada banda de façana de manera que els habitatges guanyen més obertures i 3 metres més de profunditat (2 metres de galeria + 1 metre de balcó). Així doncs, la clau del projecte es basa en l’addició d’aquest “espai extra” que dota l’edifici de metres cúbics habitables més generosos sense modificar l’organització estructural preexistent.

L’estructura annexa de tipus “bastida” permet, a més, que mentre s’està construint els inquilins no hagin de traslladar-se a un habitatge provisional durant les obres, i el cost es redueix només al de construcció, el lloguer no serà més car.

El projecte ens ofereix la oportunitat de demostrar que una rehabilitació d’aquestes característiques és menys costosa, més ràpida i de més qualitat que una operació de tabula rasa.

20111219-231950-z185

Secció que explica el procés d’afegir l’espai extra o “jardí d’hivern”.

TBP_axo+

Axonomètrica detall del que s’explicava a la secció.

1

Secció fugada de la seqüència.

Microsoft Word - FDA-book-Tour Bois le Prêtre.doc

Microsoft Word - FDA-book-Tour Bois le Prêtre.doc

Plantes de les incorporacions.

20111206-022635-z448

20111206-021936-z416

Fotografies del projecte acabat.

En últim lloc (but not least) potser justament el més sorprenent de tots, la plaça Léon Aucoc de Bordeus. Les bases del concurs requerien millorar la plaça. Els arquitectes, veient i estudiant la plaça, amb la gent passejant-hi, els avis jugant a petanca, etc. decideixen que la intervenció és NO FER-HI RES! NO CAL! i el millor de tot és que GUANYEN LA PROPOSTA! I els diners del concurs es destinen a renovar la grava, reparar els bancs, substituir algun tram de vorera i millorar serveis. Els estudis que varen realitzar van permetre entendre que la plaça funcionava de manera molt positiva. Però que el que mancava eren els serveis primaris o simplement un augment de la freqüència dels mateixos. Així doncs es presenta a concurs un pla regulador de serveis i es desglosa el pressupost en millores de qualitat de la plaça existent.

leon-aucoc aucoc4

Fotografies de la plaça de Bordeus.

És, sens dubte, una nova manera de pensar. És la incorporació de nous imaginaris, que parteixen de la honestedat i la senzillesa, que no vol dir simplicitat de projecció. Esperem, amb aquestes tres obres, fer esment de cap on creiem que pot evolucionar l’arquitectura o, com a mínim, donar fe que almenys des de Rusc són aquest tipus de postures les que ens serveixen per seguir endavant.

(Fotografies i plànols extrets de www.lacatonvassal.com i de revistes 2G )

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s