PPM_ACCIÓ 2

CONTINUACIÓ DE L’ACCIÓ PER REPENSAR EL PATI DEL PLA MARCELL  (14.06.2016)

Arrenquem la segona part de la setmana i encarem la recta final d’aquesta primera fase, queda molta feina per fer però no defallim! Hi arribarem!

RUSC, docència i alumnat segueix treballant amb força, dedicant-s’hi tantes hores com cal per anar completant feines…

Si recordem l’últim article del Pla Marcell l’acció principal que resolia la demanda era restaurar l’ombra de la pérgola existent. Rigiditzant els nusos superior i consolidant els dels peus. A més, com veureu a la imatge, el patró quadrat i dislocat era poc efectiu i va sorgir la idea d’omplir els espais buits amb una estructura englobant que, per una part, ajudés a l’estabilitat de la fusta ja construida i, per altra, completés l’obra:

Un dibuix fet amb molt d’amor!

3_Axo general preexistent.jpg

Ja tenim tots els pneumàtics nets i ben llustrosos -com sabem, seran seients i, alhora, molts d’ells serviran de fonamentació seca per la nova estructura envolvent-. Un cop feta aquesta feina els hem emparellat i unit per a que puguin funcionar com a fonamentació superficial de la nova estructura adherida a la pèrgola existent i, a més a més, serveixin de bancs!

 

El mur d’escalada marxa a bon peu i ja pràcticament tenim totes les peces i forats fets…

Però hi ha un element amb el què no haviem comptat… Una de les empreses que patrocinava el projecte contribuint amb material en stock, va prometre aportar material… però quin?

El Dimecres al matí ens arriben les peces de l’empresa Breinco, i veiem que són dos tipus diferents de peces de pavimentació… Què podem fer-ne? Un paviment? no, és clar que no, seria la solució fàcil… Cal donar-hi unes voltes més, una altra solució… Anem-hi pensant…

Mentrestant la pèrgola està agafant cos, ja està tota rigiditzada amb els nous colzes, de manera que es mou molt menys… Així doncs podem començar el següent pas!

 

Com ja hem dit, la rehabilitació de la pèrgola passa per rigiditzar els seus nusos, però també adherir-hi una nova estructura que a més de completar el damatge i permetre nova ombra, ajudi a rigiditzar el conjunt treballant unitàriament. Aquesta nova estructura seran uns rodons d’acer d’un diàmetre de 16mm que aniran encastats en una fonamentació superficial i en sec, feta amb pneumàtics plens de grava (que ens ha facilitat participant en el projecte Àrids Garcia!). Això permetrà que aquesta fonamentació pugui ser retirada en qualsevol moment i eliminarem així la petjada ecològica que té fer una fonamentació in-situ amb formigó.

Pneumàtics preparats… Pèrgola rigiditzada i vernissada… Comencem!

Un grup nombrós de canalla ajudat per professorat i membres de RUSC, ens dediquem a aixecar per parts la pèrgola, per tal de poder situar a lloc els pneumàtics i deixar-los preparats per afegir més tard la grava que donarà el pes necessari per fer una bona fonamentació. Els pneumàtics més exposats al sol, a més, els hi col·locarem una tela de jardineria per a que puguin funcionar com a jardineres i així fer-hi créixer unes fantàstiques plantes!

Pneumàtics col·locats! Ara situarem els rodons d’acer. Per protegir-los de la humitat i evitar que s’oxidin els pintem prèviament amb una pintura protectora. A més, a l’hora de col·locar-los al pneumàtic els posarem dins una ampolla clàssica de plàstic plena de grava foradada per a què no es faci malbé amb l’aigua.

Però ep! Una part de la pèrgola està enganxada a la llosa de formigó de 30cm de l’institut, de manera que no podem col·locar-hi pneumàtics que encamisin els pilars… Com no podia ser d’una altra manera, hem aconseguit donar una segona volta a les peces de pavimentació!

És en aquest moment on entren en joc les peces de pavimentació de 40cm per 40cm (i 30 kg!!) que ens ha portat Breinco… Si les col·loquem en vertical i de forma radial de manera que la junta entre peces queda segellada per geometria, tindrem un element que aguanta de manera formidable a esforços verticals i sobretot els horitzontals gràcies a la seva geometria pròpia i col·lectiva…

 

Fantàstic!

Ara ja tenim gran part de la fonamentació enllestida, cada element va agafant més força, el mur d’escalada i la rehabilitació del mobiliari existent ja està enllestit… Doncs només falta rematar la feina!

Cal enllestir els acabats de la fonamentació que a través d’uns retalls d’OSB degudament protegits a l’aigua i tallats amb la geometria concreta de cada element, encaixaran perfectament amb els pneumàtics o les peces de formigó; només cal cargolar-ho amb una mica de gràcia i ja estarem!

Un cop tenim els nous pilars d’acer juntament amb els de fusta existent, falta unir-los per a què treballin solidàriament amb un filferro trenat ben resistent. Així, alhora reduïm la longitud de pandeig dels rodons!

Ara només cal rematar-ho…

L’últim dia de muntatge finalitza amb la col·locació simbòlica de quatre canyes que tanquen el sistema. Aquestes canyes que caldrà completar més endavant, formaran una nova dama, que una mica més alta que les existents, s’adaptarà a la geometria de la pèrgola, mostrant-se com una estructura independent i invasiva que senzillament treballa en conjunt amb l’antiga per tal de proporcionar a més de rigidesa allò que des d’un principi hem buscat…

Més ombra…

3_Axo general acabada.jpg

Cansades i exhaustes… les persones que han treballat tant intensament aquesta setmana contemplen allò que han aconseguit conjuntament, treballant plegades. I orgulloses d’elles mateixes saben que això no s’acaba aquí… Que acaba una fase, però tot just en comença una altra…

Això no para…

 

 

Seguim treballant!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s